Przepis na torcik warzywny

150x110

Szef kuchni Punta Prima poleca: torcik warzywny

Przyszła wiosna, więc apetyty na warzywa rosną. W sklepach jest ich coraz więcej, są coraz tańsze, ładniejsze i zdrowsze. Jak je przyrządzić tak, by nie straciły cennych składników? Najlepiej je upiec! A przede wszystkim zostawić skórkę, bo to w niej znajduje się najwięcej cennych dla nas mikroelementów. Dziś polecamy prostą, warzywną przystawkę, pełną śródziemnomorskich smaków – zapiekany piętrowy torcik z warzyw.

Składniki:

-cukinia 40 g

-bakłażan 30 g

-papryka żółta 30 g

-papryka czerwona30g

-koper włoski 20 g

-sos pomidorowy 40g

-cebula czerwona 30

-mozarella 50 g

-cykoria i mix sałat do dekoracji

-zioła i przyprawy do smaku

Sposób przyrządzania:

Cukinię, bakłażana oraz oraz czerwoną cebulę kroimy w talarki. Papryki obieramy ze skórki a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Koper włoski również kroimy w małe kawałeczki. Wszystkie warzywa marynujemy w oleju wraz z mieszanką ziół i przypraw (sól, pieprz, czosnek i tymianek).
Wszystkie warzywa grillujemy. Na blasze kładziemy metalowy ring, a następnie układamy w niego warstwowo warzywa przekładane sosem pomidorowym i tartą mozarellą. Na spód kładziemy grubsze warzywa, np. talarki bakłażana albo cukinii. Tak złożony torcik wkładamy do pieca na około 5 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Na chwilę przed końcem pieczenia kładziemy na wierzch plastry sera, aby się rozpuściły. Po wyjęciu z pieca torcik przekładamy na talerz za pomocą metalowej łopatki. Nacinamy lekko dziurki w zapieczonej warstwie i wbijamy liście cykorii obok których układamy ładnie ozdobiony mix sałat . Teraz możemy zdjąć ring i udekorować talerz kilkoma kroplami sosu z octu balsamicznego i oliwy.

SMACZNEGO!!!

O restauracji:

Restauracja Punta Prima mieści się na ulicy Obrzeżnej w Warszawie w Warszawie, w sercu rozwijającego się Służewca Przemysłowego, gdzie powstają eleganckie kompleksy mieszkaniowe oraz nowoczesne budynki biurowe, dzięki czemu jest idealnym miejscem spotkań biznesowych, towarzyskich i rodzinnych.
Atmosfera w restauracji utrzymana jest w stylu śródziemnomorskich tawern, gdzie dominuje ciepło i dyskretna elegancja, w której można się delektować smakołykami z Włoch, Hiszpanii, Grecji, czy Francji. Stałe menu jest urozmaicone daniami sezonowymi.

Więcej informacji na http://puntaprima.com.pl/ oraz https://www.facebook.com/pages/Restauracja-Punta-Prima/175800432468258?ref=ts